Trumpai apie duomenų bazių valdymo sistemas

DBVS

MySQL DB

DBVS, arba duomenų bazių valdymo sistemos, tai yra specializuotos programos skirtos kurti ir organizuoti duomenų bazes. Istoriškai taip susikolostė, kad programom vis nepakakdavo operatyvios atminties laikyti duomenis. Taip pat duomenis reikėjo „atsiminti“ tarp kompiuterio perkrovimų, todėl duomenys buvo saugojami failuose. Iš pradžių duomenų saugojimo failuose posistemes savo programoms kūrė tų programų autoriai. Vėliau, augant funkcijų, kokybės, ir kitiems poreikiams, išsiskyrė atskiros kompanijos, kurios pradėjo specializuotis DBVS kūrime. Šiai dienai DBVS yra labai daug ir įvairių. Kelios labiausiai žinomos: Oracle, MsSQL Server, DB/DB2, Sybase, MySQL, PostgreSQL ir t.t. Visos jos turi savo panaudojimo sritis, savus reikalavimus, galimybes, licensijas, bendruomenes, pliusus ir minusus.

Šiame tinklarašyje, tikriausiai, dažniausiai bus kalbama apie MySQL duomenų bazių valdymo sistemą, tačiau nereikia pamiršti, kad tai nėra vienintelė ir tinkamiausia sistema visiem gyvenimo atvejam. MySQL šiuo metu yra viena populiariausių DBVS naudojamų internetinių puslapių duomenų saugojimui, tačiau kalbant apie dideles verslo įmones, bankus, daug kitų programinės įrangos taikymo sričių, reikia turėti omenyje, kad ten plačiau naudojamos kitos sistemos.

Tam tikri dalykai yra bendri tarp daugelio DBVS, pavyzdžiui SQL – užklausų formavimo kalba, su kuria galima ištraukti reikiamus duomenis iš sudėtingų duomenų schemų. Yra vystomi SQL standartai, kurių tam tikros DBVS stengiasi laikytis, tačiau egzistuoja ir nemažai skirtumų tarp skirtingų DBVS SQL dialektų. Nors šiai dienai stiprų postūmį ir populiarumą internetiniuose projektuose įgauna noSQL sistemos (kuriose nėra SQL, nes duomenys saugomi labai paprastose schemos), vistik SQL dar ilgai išliks labai svarbi darbo su duomenimis kalba. Specifinės ir gilios DBVS ir SQL žinios duoda daug naudos programuotuojui nes nereikia gilintis ir kurti duomenų saugojimo mechanizmo – visą laiką galima skirti pačios programos logikos realizavimui.

(R)DBVS vieta web progamos veikimo schemoje

(R)DBVS vieta web programose veikimo schemoje

Tikslumo dėlei reikia pažymėti, kad nors čia kalbama apie DBVS, tačiau dažniausiai turima omenyje Reliacines duomenų bazių valdymo sistemas – RDBVS. Buomenys bazėse dažniausiai yra susiję ir dauguma minėtų bazių valdymo sistemų palaiko ir ryšių (reliacijų) tarp duomenų valdyma. Paprastose programose ryšių valdymas dažniausiai yra labai paprastas ir atliekamas pačios programos viduje, tačiau verslo, o ypač finansų, sektoriuje labai daug dėmesio skiriamia duomenų teisingumui, vientisumui todėl plačiai naudojamos sistemos užtikrinančios kokybišką ryšių ir tranzakcijų veikimą.

Apibendrinant, ypač jauniesiems programuotojams, reikia žinoti, kad MySQL yra specializuota programa, kurios pagalba galima nesunkiai saugoti ir organizuoti didelius duomenų kiekius reikalingus programoms (ypatingai plačiai naudojame web programose). Mokantis programuoti, darbas su failais yra naudingas tą prasme, kad galima susipažinti su duomenų saugojimo esme, bet ilgainiui teks naudoti duomenų bazių valdymo sistemas.

Temos ateičiai:

  • Paprasta darbo su MySQL schema
  • MySQL duomenų tipai
  • Kaip tinkamai išnaudotis MySQL indeksus

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.